LPG Muayene Hazırlığı
 

Mimsunar Oto Gaz Sistemleri aracınızı LPG Muayenesine mimsusunar lpg otogaz dönüşümü muayeneye gelmeden önceki hazırlıklarhazır hale getirmektedir.

Muayene Ön Hazırlık Kontrol Listesi
(Periyodik Muayene, Zorunlu Muayene ve Tadilat Sonrası Muayene ile ilgilidir)

Muayene öncesinde kendi kendinize yapacağınız aşağıdaki basit kontroller ile araç muayenesine kabul ve araç muayenesi esnasında hızlı ve kolay şekilde işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Bu listede anılan tüm belgelerin asıllarının kabul edilebildiğini hatırlatmak isteriz.
Muayeneye gelirken araç ruhsatınızı (trafik ve tescil belgesi) yanınızda getiriniz. Ruhsatınızda yeni;

1) Tarihinin yazıldığı alanda boş yer olup olmadığını kontrol ediniz. Yok ise istasyonlarımıza gelmeden önce en yakın Şoförler Cemiyetinden Ek-1 Belgesi alınız ve beraberinizde getiriniz.

2) Ruhsatta (tescil belgesi) yazan araç bilgileriniz ile (şasi no, yakıt türü, renk vb.) mevcut durumu karşılaştırarak kontrol ediniz. Farklılık var ise tespit amacıyla ilk maddede bahsedilen Ek-1 belgesini alarak TÜVTURK'e geliniz.  İstasyonda aracınız için "tespit" işlemi yapılacaktır. Bu tespit işleminden sonra Trafik Tescil şubesine giderek durumu tescil belgesine işletmeniz gerekmektedir.

3) Aracınızın periyodik muayenesi ancak bu süreç tamamlandıktan sonra yapılabilir. Aracınız LPG'li ise düzenlenme tarihi 1 ayı geçmemiş "Gaz Sızdırmazlık Test Raporu" aslını beraberinizde getiriniz. Eğer LPG durumunuz ruhsata (tescil belgesi) işlenmemiş ise öncelikle bu durumu tadilat muayenesi ile trafik tescil belgesine işletmeniz gerekmektedir.(Bkz. Madde 4)

4) Aracınızda ruhsata işlenmemiş bir tadilat var ise, öncelikle bu tadilatı ruhsata işletmeniz gerekmektedir. Bu durumda TÜVTURK'e tadilat sonrası muayenesi için gelmeniz gerekmektedir. Tadilat sonrası muayene için gelirken;tadilatla ilgili yetkili bir mühendise çizdirilen onaylı tadilat projesini,  Şoförler Odasından alacağınız EK-1 Belgesini, araçta LPG dönüşümü yaptırdıysanız, “Gaz Sırdırmazlık Raporunu” ve periyodik araç muayenesi için belirtilen diğer belgeleri beraberinizde getirmeniz gerekmektedir. Bu durumda aracınız Tadilat Sonrası Muayeneye girecek ve bu şekilde Periyodik Muayenesi de yapılmış olacaktır.

5) Geçerli bir Trafik sigortanızın olup olmadığını kontrol ediniz.   Sigortanızın geçerlilik tarihi sona ermiş ise yenisini düzeltiniz.

6) Vergi borcunuz, ödenmemiş trafik ceza veya OGS geçiş borcunuz var ise ödemelerinizi yapınız. İstasyonlarımıza geldiğinizde Maliye Bakanlığı sisteminde borcunuzun görünmemesi gerekmektedir. Borç sorgulamanızı T.C. Maliye Bakanlığı'nın www. gib.gov.tr internet adresinden kendiniz de yapabilirsiniz.

7) Egzoz gazı emisyon ruhsatınızın geçerlilik süresini kontrol ediniz. Geçerli bir egzoz gazı emisyon ruhsatının olmaması durumunda bunun muayenede ağır kusur olarak değerlendirileceği belirtmek gerekmektedir.  Egzoz gazı emilsyon ölçümünü istasyonlarımızın çoğunda yaptırabilirsiniz. Bu hizmeti TUVTURK istasyonlarını internet sayfamızdanveya çağrı merkezlerinden öğrenebilirsiniz.

8) Araç ekipmanlarınız tam mı? Kullanılabilir durumda ve araç cinsine uygun yangın tüpünüz var mı? İlk yardım çantasının içeriği tam mı? 2 adet üçgen reflektör bulunmakta mı? Traktör, kamyon ve tırlara uygun arka işaret levhası takılı mı? Bunları kontrol ediniz.

9) Ardacınızın tüm arka ve ön ışık sisteminin, sinyallerinin ve iç aydınlatma sisteminin çalışır durumda olduğunuzdan emin olunur.

10) Emniyet kemerlerinin yönetmeliklerde belirtilen şekilde tam ve çalışır durumda olduğunu kontrol ediniz.

11) Ön ve arka cam yıkama sistemlerinin çalışır durumda ve aynalarınızın eksiksiz olduğundan emin olunuz.

12) Minibüs ve otobüslerde acil çıkış levhalarının ve yeterli acil çıkış çekicinin olduğundan emin olunuz. 

13) Aracınızın boyutlarının yani genişlik, yükseklik ve uzunluğunun Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Yönetmelik gereği araçlarda maksimum genişlik 2550 mm. iken frigorifik araçlarda bu ölçü 2600 mm.’ye çıkabilmektedir. Maksimum yükseklik 4000 mm olmalıdır. Bu sınırların üzerindeki ölçüler bi defaya mahsus hafif kusur olarak değerlendirilecek ve araç muayeneden geçecektir. Ancak sonraki muayenede bu durumun düzeltilmedi tespit edilirse bu sefer ağır kusur olarak değerlendirilecek bu araç muayenede başarısız olacaktır.


Kendi kendinize yapacağımız bu kontrollerde basit konular nedeniyle aracınızın kusur alması engelleyebilirsiniz. Ancak bu kontroller tam olsa da aracınızın muayeneden kusur alamayacağı kesin değildir. Muayene sırasında aracınızda bunların dışında sadece uzman personelin tespit edebileceği kusurlar da çıkabileceği hatırlatmak isteriz.

Haberler \ Kampanyalar
 
Yeni Web Sitemiz Yayında...

Devamı
 
 
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
 
Uygulama fotoğraflarını
görmek için tıklayınız.
Yakıt hesaplaması
yapmak için tıklayınız.
Tanıtım filmini
izlemek için tıklayınız.
Anasayfa Site Haritası   İletişim Atak Mail Fiyat Listesi Sık Sorulan Sorular
Web Tasarım & Hosting
Atak Domain